Özel Güvenlik Nasıl Olunur

Özel Güvenlik Nasıl Olunur

Özel güvenlik nasıl olunur sorusu son zamanlarda çoğu kişinin merak ettiği sorulardan biridir. Özel güvenlik görevlisi; kurumları ya da kişilere koruma görevi yapan kişilere verilen genel bir addır. Şehirlerin büyümesi ile birlikte sektördeki özel güvenlik görevlisi açığı da oldukça fazlalaşmıştır. Bu sebeple çoğu kişi bu mesleğe nasıl sahip olabileceği hakkında araştırmalar yapmaktadır. Özel güvenlik olmak için belli başlı eğitimlerin alınması zorunludur. Bu sebeple bu meslek herkesin yapabileceği türden bir meslek değildir.

Özel Güvenlik Nasıl Olunur?

Özel güvenlik görevlisi sınavları bir yıl içerisinde 6 kez yapılmaktadır ve bu sınavdan başarılı bir sonuç alabilmek için 60 puan üzeri alınması gerekmektedir. Verilen eğitimler silahlı özel güvenlik eğitimi ve silahsız özel güvenlik görevlisi eğitimi olarak ikiye ayrılmaktadır. Kanun silahlı veya silahsız güvenlik görevlisi olabilmek için bazı şartlar sunmaktadır. Şartla farklılık göstermektedir. Silahlı özel güvenlik olabilmek için kanun tarafından sunulan şartlar şu şekildedir;
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, en az lise mezunu olmak, sağlıklı bir vücuda sahip olmak, 21 yaşını doldurmuş olmak, akıl sağlığı yerinde olmak, sicil kaydı temiz olmak, ,mesleğini yapmaya engel olacak herhangi bir duruma sahip olmamak, kamu haklarından mahrum olmamak, 1 yıldan fazla hapis yatmamış olmak…
Aynı zamanda silahlı özel güvenlik olmak isteyen kişilerin, Sağlık Bakanlığı tarafından verilen ‘silahlı özel güvenlik olabilir’ şartının bulunduğu sağlık raporunu da alması gerekir.
Silahlı özel güvenlik eğitimi tam olarak 120 saat sürmektedir. Ders konularına ek olarak silah kullanma ve atış eğitimi de verilmektedir. Silahsız özel güvenlik eğitimi ise silah ve atış eğitimi bulunmadığı için daha kısa sürmektedir. Eğitimini tamamlayarak sertifika alan kişiler sınava girmeye hak kazanmaktadır.
Silahsız özel güvenlik nasıl olunur sorusuna ise şu şekilde cevap verebiliriz. Yukarıdaki sayılan şartları taşıyan herkes silahlı ya da silahsız güvenlik görevlisi olabilir. Bu duruma eğitime başlamadan önce karar vermelisiniz. Çünkü alacağınız eğitim değişiklik göstermektedir. Silah kullanma eğitimi yalnızca silahlı özel güvenlik görevlisi eğitimi almak isteyen kişilere verilmektedir.
Eğitimini tamamlayan kişiler yazılı sınavlara girmektedir. Silahsız olarak eğitim alan kişilerin sınavları sadece yazılı olarak yapılmaktadır. Yazılı sınava giren kişilerin 60 puan üzeri alması gerekir. Silahsız özel güvenlik eğitimi bu sınavlar ile son bulmaktadır.
Silahlı güvenlik görevlisi olmak için eğitim alan kişiler yazılı sınavın ardından silahlı atış sınavına girmektedir. Silahlı atış sınavında kişilerin 15 metre mesafeden 5 atış yapması gerekir. Hedefi tutan atışlar 10 puan olarak değerlendirilecektir. Silahlı atışlarda herhangi bir puan alamayan ancak yazılı sınavdan 60 üzeri puan alan kişiler silahsız özel güvenlik görevlisi sertifikası alabilmektedir. Sınav sonuçları sınavdan 15 gün sonra sizlere belirtilen web sitesinde paylaşılmaktadır.
 

Özel Güvenlik Ne İş Yapar?

Özel güvenlik nasıl olunur diye anlattıktan sonra güvenliklerin ne gibi görevler yaptığı da oldukça merak edilmektedir. Özel güvenlik görevlileri aldıkları eğitim sonucunda sorumlu bulundukları ortamın güvenliği sağlamak ile yükümlüdür.
Özel güvenlik olarak çalışan kişiler, çalıştıkları kurumun ya da yerin tüm kamera görüntülerinden sorumlu olurlar. Herhangi bir toplum sağlını tehdit eden olay yaşandığında özel güvenlik görevlileri bu sorunu çözmek ile yükümlüdür. Çalıştığı yerin iş kurallarına uyulması da özel güvenlik görevlileri tarafından sağlanmaktadır. Acil durumlarda binaların tahliyesini gerçekleştirmek ve kişileri yönlendirmekte görevleri arasındadır. Ayrıca çalıştığı bir iş yerinde herhangi bir suç işlendiği zaman kolluk kuvvetlerini aramakta özel güvenlik görevlilerin yapması gereken bir iştir. İzmir özel güvenlik kursu, tüm bu görevler için kişileri en donanımlı şekilde eğitmektedir. Mega eğitim kurumu olarak özel güvenlik İzmir olarak eğitim vermekteyiz.

Özel Güvenlik Maaşları

Özel güvenlik nasıl olunur sorusundan sonra en merak edilen soru ise özel güvenliklerin ne kadar maaş aldığıdır. Silahlı ve silahsız olarak güvenlik görevlilerinin maaşları değişiklik göstermektedir. Genellikle silahlı olarak çalışan güvenlik görevlileri, silahsız olarak çalışan güvenlik görevlilerinden daha fazla maaş almaktadır. Maaş miktarını etkileyen diğer faktör ise çalışılan yerdir. Çalıştığınız yerler maaş miktarında değişiklik gösterebilir. 2022 yılında yapılan zamlar ile özel güvenlik görevlilerin maaşları 4.200 TL ile 5.700 TL arasında değişiklik göstermektedir.
Paylaş